Dostupni linkovi

Kofi Anan se sastaje sa Asadom


Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske Lige za Siriju Kofi Anan sastaće se u subotu sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom, rekao je u petak generalni sekretar Un Ban Ki Mun.

U obraćanju nekolicini novinara Ban Ki Mun je rekao da će Anan ostati u Damasku do nedelje i da će posle toga posetiti zemlje regiona, ali nje naveo koje zemlje.

Anan će takođe da se sastane sa vođama sirijske opozicije van Sirije.

Generalni sekretar UN rekao je da su petak pre podne on, Anan i generalni sekretar Arapske lige Nabil Al-Arabi razgovarali telefonom o ciljevima Ananove misije u Siriji i definisali tri zajednička prioriteta.

"Pre svega svako nasilje mora da stane, bilo da dolazi od vladinih snaga ili opozicije", rekao je Ban Ki Mun, i dodao da je tražio od Anana da obezbedi da se odmah uspostavi prekid vatre.

Drugi prioritet, rekao je, je da se nađe globalno političko rešenje, a treći je da Anan izdejstvuje kod Asada da se dozvoli pristup humanitarnoj pomoći. Ovo će biti prva Ananova poseta Damasku u svojstvu izaslanika.

Pobuna protiv Asada počela je pre godinu dana a po proceni Ujedinjenih nacija u suzbijanju pobune za godinu dana ubijeno je više od 7.500 hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG