Dostupni linkovi

Libija: Pobunjenici će predati aerodrom u Tripoliju


Moćna frakcija libijskih pobunjenika koji su, posle svrgavanja Moamera Gadafija, preuzeli kontrolu nad aerodromom u prestonici Tripoliju poručila je u četvrtak da će upravu nad njim predati vladi, koja se bori da uspostavi kontrolu nad brojnim paravojnim formacijama širom Libije.

Portparol paravojske iz Zintana, Halid Kar rekao je u četvrtak da će njeni komandanti predati libijskom ministarstvu unutrašnjih poslova upravu nad aerodromom do kraja nedelje, na zvaničnoj ceremoniji. On je obećao da će predaja kontrole biti trajna.

"Kad izađemo, nikad se više nećemo vratiti. Svi kažu da dokle god paravojska ne napusti aerodrom, država neće biti prisutna na terenu. Ne želimo da budemo prepreka na putu formiranja državnih institucija", rekao je Kar.

Paravojska Zintana bila je deo libijskih revolucionara koji su u avgustu prošli kroz Tripoli i svrgli Gadafija posle meseci borbe civila i boraca protiv njegovog režima.

Od tada, dobro obučeni i opremljeni borci iz tog planinskog zapadnog libijskog grada, upravljali su aerodromom, kao i raznim drugim institucijama, izvan okvira kontrole centralne vlade.
XS
SM
MD
LG