Dostupni linkovi

Rusija: CIK tvrdi da je Putin bio najekonomičniji na izborima


Petorica kandidata koji su učestvovali na predsedničkim izborima u Rusiji, potrošili su oko 1,5 milijardi rubalja (oko 36 miliona evra) za svoje kampanje, dok su partije na decembarskim izborima za parlament potrošile tri puta više - oko 4,5 milijardi rubalja.

To je saopštio potpredsednik Centralne izborne komisije Stanisalv Vavilov, koji je precizirao da je oko 90 odsto novca u predsedničkoj kampanji potrošeno za predizborne plakate.

Najviše uloženog novca po jednom biraču imao je trećeplasirani, samostalni kandidat Mihail Prohorov, koji je trošio prosečno 65 rubalja (1,5 evra) za svaki glas koji je dobio, dok je najekonomičniji bio pobednik, premijer Vladimir Putin, koji je prosečno trošio devet rubalja za jednog glasača.

Kada je reč o apsolutnim iznosima troškova, najviše su potrošili Prohorov i Putin, izmedju 350 i 400 miliona rubalja, dok je najmanje potrošio poslednji po izbornom rezultatu, kandidat Pravedne Rusije Sergej Mironov, oko 136 miliona rubalja.

Ccetvrtoplasirani kandidat i lider Liberalno demokratske partije Vladimir Zzirinovski potrošio je oko 250 milio narubalja, a drugoplasirani na izborima, lider komunista Genadij Zjuganov oko 270 miliona.
XS
SM
MD
LG