Dostupni linkovi

Zemlje naslednice podelile još 23 rezidencije i ambasadePet država naslednica SFRJ dogovorile su se u Zagrebu o raspodeli još 23 objekta diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše zajedničke države, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Dogovor je postignut u ponedeljak na sastanku Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine SFRJ, a raspoređeni objekti nalaze se u tri geografske regije.

U Latinskoj Americi i Karibima ukupno je raspodeljeno šest objekata od kojih je Hrvatskoj pripao generalni konzulat bivše SFRJ u Santjago de Čileu (Čile), Sloveniji rezidencija bivše SFRJ u Braziliji i generalni konzulat bivše SFRJ u Sao Paolu (Brazil), a Srbiji ambasada i rezidencija bivše SFRJ u Limi (Peru), kao i ambasada bivše SFRJ u Karakasu (Venezuela).

U Severnoj Africi raspodeljeno je pet objekata: Sloveniji je pripala ambasada bivše SFRJ u Rabatu (Maroko), Srbiji ambasada, rezidencija i konzulat u Kairu (Egipat), a Hrvatskoj ambasada u Tunisu.

Uz to, ambasada bivše SFRJ u Alžiru pripala je po pola Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, radi zajedničke prodaje ili u drugu svrhu, prema njihovom bilateralnom dogovoru, navodi se u saopštenju.

U Južnoj Africi i Sahari raspoređeno je 12 objekata. Hrvatska je dobila rezidenciju bivše SFRJ u Najrobiju (Kenija), ambasadu i rezidenciju bivše SFRJ u Kartumu (Sudan), kao i rezidenciju bivše SFRJ u Madagaskaru.

Bosni i Hercegovini pripada ambasada bivše SFRJ u Najrobiju (Kenija), Sloveniji ambasada i rezidencija u Dar es Salamu (Tanzanija) i rezidencija bivše SFRJ u Maliju.

Srbija je dobila ambasadu bivše SFRJ u Kampali (Uganda), ambasadu i rezidenciju bivše SFRJ u Kinšasi (DR Kongo) i ambasadu i rezidenciju bivše SFRJ u Lusaki (Zambija).

Sledeći sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju biće održan u Skoplju.
XS
SM
MD
LG