Dostupni linkovi

Gruzija odbila predlog Rusije za normalizaciju odnosa


Rusija je u petak predložila Gruziji obnovu diplomatskih odnosa prekinutih zbog oružanog sukoba 2008. oko nezavisnosti dve gruzijske oblasti, ali je Tbilisi odmah odbacio predlog.

Pozdravljajući gest gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija koji je u utorak predložio da se ukinu vize za Ruse, rusko Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo: "Rusija takođe nudi obnavljanje diplomatskih odnosa između naših zemalja".

Ali, Gruzija je u petak ocenila kao "nemoguće" obnavljanje diplomatskih odnosa sa Rusijom dok Moskva bude smatrala nezavisnim oblasti Južne Osetije i Abhazije.

Moskva i Tbilisi nemaju diplomatske odnose od sukoba avgusta 2008, posle kojeg je Rusija priznala nezavisnost dve otcepljene pro-ruske oblasti Gruzije. Rusija je potom postavili vojne baze u Južnoj Osetiji i Abhaziji.

"Ako Rusija želi da ima tri ambasade na gruzijskoj teritoriji, i da sa njom ponovo uspostavi diplomatske odnose, to je, naravno, nemoguće", rekla je za AFP Nina Kalandadze, zamenik ministra inostranih poslova Gruzije.

"Gruzija je bila primorana da prekine sve diplomatske odnose sa Rusijom kada je ona okupirala naše suverene teritorije i nelegalno proglasila njihovu nezavisnost", rekla je ona.
XS
SM
MD
LG