Dostupni linkovi

File: Priština treba da izradi dugoročan plan za sever


Vlasti u Prištini treba da izrade "sveobuhvatan, dugoročni program za sever Kosova", izjavio je Štefan File nakon sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu.

"Na kosovskim vođama je da se nagode oko nužnih reformi, pre svega na polju vladavine zakona i trgovine. Jasno je da je sada dalji napredak ka Evropi u rukama samog Kosova", poručio je evropski komesar.

Podvukao je da najnoviji "zaključci Savet ministara EU potvrđuju nameru Evropske komisije da pokrene izradu studije o izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju" Kosova i Unije.

"To je važan korak za odnose Kosova s EU", dodao je File, istakavši da je "prošle nedelje dogovorena formula za regionalnu saradnju veoma važna stepenica ka ugovornim vezama (Kosova) s EU".

Evropski komesar je rekao da, "s ciljem da pomognem da napori Kosova budu usredsređeni, nameravam da ovog proleća u Briselu pokrenem strukturni dijalog o vladavini prava" na Kosovu.

File je razgovarao i s ministrima za inostrane poslove i evropske integracije Vlade u Prištini, Enverom Hodžajem i Vljorom Čitaku.
XS
SM
MD
LG