Dostupni linkovi

Anonimus: Hakeri uhapšeni pomoću doušnika, a ne znanja


Latinoamerički ogranak hakerskog pokreta "Anonimus" saopštio je danas na svom blogu da je 25 njegovih pripadnika uhapšeno u Argentini, Čileu, Kolumbiji i Španiji zahvaljujući doušnicima, a ne informatičkom znanju i veštini policije.

"Anonimus Iberoamerika" je precizirao da hakeri nisu uhapšeni zahvaljujući obaveštajnom radu, niti informatičkoj strategiji, već korišćenju špijuna i doušnika unutar samog pokreta.

Interpol nije saopštio kako je otkrio 25 osumnjičenih koji su, kako je naveo, umešani u napade na veb sajtove, medju kojima su sajtovi kolumbijskog Ministastva odbrane i Predsedništva, čileanske elektroenergetske kompanije "Endesa" i Narodne biblioteke.

Prema saopštenju policije i "Anonomusa Iberomerika", među uhapšenima su i španski hakeri "Grom" iz Malage i "Troj" koji poseduje servere čak u Slovačkoj i Rumuniji, prenosi AP. Hakeri kažu da su njihove uhapšene kolege bile nemarne i da su za sobom ostavljale digitalne tragove.

Portparolka glavnog čileanskog tužioca Marlis Fajfer, izjavila je da je pet uhapšenih osoba oslobođeno i da su dve od njih maloletne, budući da imaju samo 17 godina, dok "Anonimus Iberoamerika" kaže da su tri od njih studenti informatike, jedan je programer, a jedan Kolumbijac.
XS
SM
MD
LG