Dostupni linkovi

Ambasador Mun:Neophodna borba protiv korupcije u BIH


Borba protiv korupcije, izgradnja infrastrukture i podizanje standarda u poljoprivredi nalaze se među sedam koraka koje BiH može napraviti na ekonomskom planu da bi se približila evroatlantskoj zajednici, izjavio je danas ambasador SAD u BiH Patrik Mun.

On je istakao da su među potrebnim koracima i oslobađanje od papirologije, dogovor o budžetu, fokus na privatizaciju, te investiranje u mlade.

Američki ambasador je tokom predavanja studentima Ekonomskog fakulteta u Sarajevu o temi "Izazazovi pred BiH na putu ka evroatlantskim integracijama" ukazao da se zemlje koje okružuju BiH brz kreću naprijed, jer će Hrvatska postati članica EU iduće godine, Srbija napreduje na svom putu ka ovoj uniji dok Crna Gora ima kandidatski status.

"BiH će imati veliku korist ukoliko bude išla u korak sa susjednim zemljama koje se kreću ka NATO i EU, kao što će, ako to ne bude slučaj, trpjeti značajne posljedice. Članstvo u ovim organizacijama moguće je samo uz političku stabilnost za koju svi znamo da je ključna komponenta ekonomskog razvoja", rekao je Mun.

Ambasador SAD je napomenuo da se tokom posljednjih nekoliko sedmica formiranjem Vijeća ministara primjećuje novi optimizam i energija koja daje nadu.
XS
SM
MD
LG