Dostupni linkovi

Prag: 7.000 studenata na ulici


Više od 7.000 studenata, koji protestuju zbog radikalne reforme visokog školstva, prošlo je danas centrom Praga do sjedišta vlade.

Reforma visokog školstva o kojoj bi za nekoliko sedmica trebalo da odlučuje vlada, pored zamisli da studije počnu da se plaćaju od koje je ministar prosvete, međutim, upravo zbog protesta juče odustao, po ocjeni samih univerziteta i studenata krše neke tradicionalne akademske slobode i samostalnost univerziteta.

Studentima smeta i veće povezivanje privrede i visokih škola, a veruju da će na novoj vrsti studentskih kredita za školarinu, ako bude uvedena, opet zaraditi samo banke.Studenti za svoju "Nedjelju nemira" koju ove sedmice preko protestnih pohoda širom Češke i raznim hepeninzima organizuju, imaju podršku profesora.

"Ukrali su nam reformu i ispunili je svojim sadržajem. Ako reforme prođu, umesto univerziteta biće preduzeća, umesto dekana i rektora menadžeri, a umesto studenata klijenti", rekao je na početku protestnog marša prorektor Karlovog univerziteta u Pragu Stanislav Šteh.

Studenti su pred sjedištem vlade kao u danima "plišane revolucije" 1989. godine zveckali ključevima, uz skandiranje "Ne damo slobodu", "Nismo ovce" i "Dobeš u koš".

Ministar Dobeš, iako su ga demonstranti ispod prozora zgrade vlade pozivali da izađe, odbio je da se sretne sa ogorčenim studentima.
XS
SM
MD
LG