Dostupni linkovi

Evropski parlament počinje raspravu o ACTA sporazumu


Odbor za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta započinje raspravu o međunarodnom sporazumu o zaštiti autorskih prava (ACTA) koji je izazvao velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi mogao ograničiti slobodu interneta, objavio je Europski parlament.

Parlamentu je, odnosno njegovu Odboru za peticije, poslana peticija protiv tog sporazuma koju je potpisalo 2,4 milijuna ljudi. Peticiju je organizirao Avaaz, organizacija koja se koristi internetom za razne kampanje.

Odbor za peticije trebao bi u roku mjesec do dva dana odlučiti je li ona prihvatljiva ili ne i što bi po tom pitanju trebalo učiniti. Mogao bi pozvati Komisiju da pokrene istragu ili pokrenuti pripremu cjelovitog izvješća o kojem bi glasovao Parlament na plenarnoj sjednici.

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) međunarodni je trgovinski sporazum protiv krivotvorenja, koji je izazvao velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi se pod krinkom zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na internet.

Vijeće EU-a je u prosincu prošle godine jednoglasno prihvatilo ACTA-u i ovlastilo zemlje članice da ga potpišu. Potkraj siječnja u Tokiju potpis na ACTA-u stavile su 22 zemlje članice. Više zemalja Europske unije zaustavilo je u međuvremenu proces ratifikacije toga sporazuma dok se ne razjasni koji je njegov stvarni domet, javlja Hina. To nije jasno ni Europskoj komisiji koja je zbog toga odlučila od Europskog suda pravde u Luxembourgu zatražiti mišljenje je li on u suprotnosti s temeljnim pravima i slobodama.
XS
SM
MD
LG