Dostupni linkovi

Izložba Milomira Kovačevića Strašnog u Umjetničkoj galeriji BiH


Umjetnička galerija BiH danas će predstaviti izložbu fotografija Milomira Kovačevića Strašnog nazvanu "Željeli smo samo mir" (sarajevska sjećanja).

"Izložbom jednog od najznačajnijih bh. fotografa koji je aktivno pratio čitav proces mirovnih procesa u Sarajevu, pruža se pregled zbivanja s vremenske distance od dvije decenije. Izložba nije samo kronika vremena, već se njom želi ukazati i na pojedinačnu i kolektivnu odgovornost", izjavila je na pres-konferenciji kustosica Galerije Ivana Udovčić.

Od 1.septembra prošle godine Umjetnička galerija BiH je zatvorena za javnost, čime se željelo ukazati na stanje u kojem se Galerija nalazi.

Od svih obećanja koja su davana krajem prošle godine nije ostvareno ništa", rekla je kustosica Udovčić dodavši da se o normalnim stvarima poput upravnog odbora i direktora može samo sanjati.

I baš zbog navedenog bitno je da je Milomir Kovačević Strašni nakon izložbe „Izbori“ od prije dvije godine odlučio i svoju novu postavku izložiti baš u Umjetničkoj galeriji BiH.

Izložba sadrži oko 300 fotografija na kojima se mogu vidjeti lica one postizborne, a prijeratne BiH.

"Ovo je izložba koja prikazuje jedno istorijsko vrijeme, kada se naše društvo našlo u jednom sasvim novom političkom okruženju", rekao je Strašni.

Po njegovim riječima ove fotografije su nastajale i zbog toga što nije morao sjediti u redakciji, nego je stalno bio na ulici i fotografirao.

Izložba "Željeli smo samo mir" (Sarajevska sjećanja ) bit će otvorena sutra u 20.00 sati u Umjetničkoj galeriji BiH.
XS
SM
MD
LG