Dostupni linkovi

Više od 70 % građana Srbije ima negativan stav o Haškom sudu


Više od 70 odsto građana Srbije ima negativan stav prema Haškom tribunalu i smatra da suđenja pred tim sudom ne doprinose procesu pomirenja, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnenja prema Haškom tribinalu i ratnoj prošlosti.

Prema rezultatima istraživanja Beogradskog centra za ljudska prava i Misije OEBS-a u Srbiji, koje je sproveo Ipsos Stratedžik marketing, većina građana Srbije - 66 odsto smatra da osnivanje Haškog nije bilo potrebno.

Da je prvenstvena svrha suđenja za ratne zločine pred Haškim tribunalom da svu krivicu za ratna stradanja svali na Srbe smatra 40 odsto građana, a povećao se i procenat građana koji smatraju da ne treba saradjivati sa Haškim tribunalom jer ta saradnja nije donijela ništa dobro.

U odnosu na 2009. godinu znatno je skočio procenat gradjana koji smatraju da Srbija treba da pomaže optuženim Srbima u Hagu sa 34 na 43 odsto.

Polovina ispitanih smatra da Radovan Karadžić nije odgovoran za zločine za koje mu se sudi pred Haškim tribunalom, a 23 odsto građana smatra da je Mladić odgovoran za zločine za koje ga tereti taj sud.

Da Ratka Mladića nije trebalo uhapsiti niti mu suditi smatra 41 odsto gradjana, 28 odsto smatra da ga je trebalo uhapsiti ali suditi u Srbiji, dok 18 odsto smatra da ga je trebalo uhapsiti i izručiti Haškom tribunalu.
XS
SM
MD
LG