Dostupni linkovi

Iran pozvao Liban u savez protiv Izraela


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pozvao je Liban na saradnju u suprotstavljanju Zapadu i Izraelu, prenela je agencija IRNA.

Ahmadinedžad pozvao je libanskog ministra Fajeza Ghosna, koji se nalazi u poseti Teheranu, da "pruži otpor planovima" sila "koje žele da dominiraju".

"Prijateljstvo i bratstvo treba poboljšati", rekao je Ahmadinedžad i dodao da će Izrael izvršiti "masakar protiv svih država u regionu" i da zato one treba da se međusobno pomažu.

Iran nastoji da ojača veze u regionu dok se suočava s povećanim pritiskom Zapada zbog nuklearnog programa, ali i zbog mogućeg gubitka ključnog saveznika na Bliskom istoku sirijskog predsednika Bašara al-Asada, protiv kojeg već godinu dana traje pobuna, ocenjuje agencija AP.

Ghosn je član libanske hrišćanske stranke Marada, koja je u koaliciji s iranskm glavnim partnerom u Libanu, šiitskim pokretom Hezbolah. Marada i Hezbolah su takođe blisko povezane s Bašarom al-Asadom.

Ghosn je rekao da "Liban nikada neće zaboraviti da je Iran stao uz njega u vreme velikih teškoća" i da bi Izrael trebalo da strahuje od reakcije Irana u slučaju vojne akcije. On se danas u Teheranu sastao i s iranskim ministrom odbrane.
XS
SM
MD
LG