Dostupni linkovi

Protesti u Moskvi: Ljudski lanac protiv Putina


Nekoliko hiljada demonstranata formiralo živi lanac u centru Moskve u znak podrške akciji "Za poštene izbore", a protiv premijera Vladimira Putina.

Demonstranti su ovoga puta došli na protest bez transparenata i zastava, nisu skandirali već su se samo držali za ruke, a pojedini opozicioni lideri koji su učestvovali u obrazovanju živog lanca istakli su da oni nisu organizatori današnje akcije, već da je ona održana na inicijativu samih građana.

Deo živog lanca su bili i šahista Gari Kasparov, pisac Boris Akunjin, kao i političari Boris Nemcov i Genadij Gudkov.

Učešće u današnjoj akciji organizovano je uz pomoć internet društvenih mreža. Iako je najavljeno da će skupu prisustvovati 34.000 ljudi, okupilo ih se svega oko 10.000.

Na ulicu su izašle i Putinove pristalice okupljene u omladinskim pokretima, a oni su istakli transparente na kojima je pisalo "Još nedelju dana do Putinove pobede" i "Putin voli svakoga".

Policija je saopštila da nereda i kršenja javnog reda nije bilo iako su se demonstranti našli oči u oči jedni sa drugima, a gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da držanje za ruke nije prekršaj ukoliko se ne ometa saobraćaj.

Akcije protivnika Putina održane su danas i u Sankt Peterburgu, gde se u protestnoj šetnji okupilo oko 1.000 ljudi, kao i u Arhangelsku gde je demonstrirala grupa od 50 građana.

Izbori za predsednika Rusije biće održani 4. marta, a jedini favorit za pobedu je Putin koji prema rezultatima anketa može da računa na više od 50 odsto glasova u prvom krugu glasanja.
XS
SM
MD
LG