Dostupni linkovi

Beograd: Nekoliko stotina građana protestovalo protiv ACTA


Nekoliko stotina građana protestovalo je u subotu u centru Beograda protiv trgovinskog sporazuma ACTA, koji bi trebalo da doprinese usklađivanju međunarodnih standarda u zaštiti autorskih prava i pooštri kaznenu politiku za internet pirateriju, a čije je usvajanje najavljeno i u Srbiji.

Neki od okupljenih na Trgu Republike nosili su maske poznate aktivističke grupe "Anonimusi", dok su učesnici protesta istakli transparente "Stop ACTA", "Cenzura? Bez mene!", "Neću apsolutizam i kontrolu informacija".

Državni sekretar Ministarstva nauke Radivoj Mitrović, kaže da je u interesu Srbije da pristupi ACTA sporazumu, jer postoji akcioni plan Vlade koji to podržava.

Sporazum ACTA u oktobru prošle godine potpisali su SAD, Australija, Kanada, Japan, Maroko, Novi Zeland, Singapur, Južna Koreja, a u januaru su ga potpisale 22 članice EU.

Kritičari sporazuma upozoravaju da će njegovo usvajanje ugroziti osnovna ljudska prava i omogućiti cenzuru, te da će pod maskom borbe protiv piraterije početi kažnjavanje građana. Protesti zbog prihvatanja ovog sporazuma održani su u više evropskih zemalja.
XS
SM
MD
LG