Dostupni linkovi

Avganistan: Peti dan protesta zbog spaljivanja Kurana


Hiljade Avganistanaca protestuju već peti dan u četiri avganistanske provincije zbog nedavnog spaljivanja primeraka Kurana u najvećoj američkoj bazi u toj zemlji u Bagramu, saopštila je u subotu policija.

Incidenti su prijavljeni u Mihtarlamu, glavnom gradu provincije Lagman, na severo-istoku zemlje. U pucnjavi koja se dogodila u tom gradu ranjeno je 15 demonstranata i oni su prebačeni u bolnicu, saznaje se iz policijskih izvora.

Prema rečima očevidaca, oko 2.000 ljudi okupilo se u centru Mihtarlama protestujući zbog spaljivanja primeraka Kurana. Deo demonstranata počeo je da baca kamenice na zgradu guvernera provincije, pa su snage bezbednosti otvorile vatru na njih.

Protesti u ostalim gradovima protiču za sada mirno, a demonstranti se okupljaju u provincijama Logar i Nangarhar na istoku, u Sari Pulu, Kapisi, Parvanu, Kunaru i Nuristanu, rekao je portparol ministarstva unutrašnjih poslova.

U neredima koji su pratili proteste u protekla četiri dana poginulo je 24 ljudi, dok ih je na desetine ranjeno.

U međuvremenu, američki predsednik Barak Obama je pre dva dana uputio "najiskrenije izvinjenje" avganistanskom narodu zboge te "greške" koja je učinjena iz "neznanja i nepažnje". Predstavnici međunarodne misije NATO-a u Avganistanu pokrenuli su istragu povodom tog slučaja.
XS
SM
MD
LG