Dostupni linkovi

Klinton: Povećaće se broj država koje priznaju Kosovo


Državna sekretarka SAD Hilari Klinton izjavila je u petak da je odluka prištinskih vlasti da pristanu na dogovor sa Beogradom o predstavljanju u regionalnim organizacijama "veoma pametna i hrabra".

Ocenila je da će to približiti Kosovo Evropskoj uniji i povećati broj država koje priznaju nezavisnost Kosova.

"Ja sam optimista u vezi sa napretkom koji je Kosovo napravilo, i zadovoljna sam što će ova važna politička odluka približiti Kosovo evropskim integracijama. Ohrabrujem narod Kosova da stane iza ovakve odluke i podrže postignuti napredak", rekla je Klinton za "Glas Amerike" na albanskom jeziku.

Na konstataciju da na Kosovu postoje mišljenja da bi pojavljivanje na međunarodnim skupovima sa fusnotom u kojoj će se pominjati i rezolucija 1244, moglo ga ugrozi ono što je do sada postignuto za nezavisnost, Hilari Klinton je rekla da se ne slaže sa tim.

"Zapravo mislim da će ovo pomoći da se uveća broj onih država koje priznaju Republiku Kosovo jer će time biti uklonjeni izgovori da nema napretka u odnosima između Kosova i Srbije", ocenila je ona.

Hilari Klinton je naglasila da će SAD i 85 država koje su priznale nezavisnost Kosova, "sada imati jači argument da, dok se Kosovo približava evropskim integracijama, gledamo u budućnost".

"Setite se, molim Vas, da je rezolucija 1244 Saveta bezbednosti, zapravo prokrčila put za nezavisnost Kosova. Njome je od Srbije zatraženo da ukloni svoje bezbednosne snage (sa Kosova)", rekla je Klinton.

"Međunarodni sud pravde pažljivo je razmotrio rezoluciju 1244 i ceo svet zna kakav je bio zaključak s kojim se mi u potpunosti slažemo, o tome da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa rezolucijom 1244", navela je američka državna sekretarka.
XS
SM
MD
LG