Dostupni linkovi

Meron:Šešelj nije bio spriječen da preda podneske Hagu


Predsjednik Haškog tribunala, američki sudija Teodor Meron, odbacio je danas podneske Dejana Mirovića, pravnog savjetnika Vojislava Šešelja, prema kojima je optuženi u dva navrata bio spriječen da se predsjedniku obrati protestnim pismom zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Sudija Meron navodi da Mirović zapravo nije ovlašćen da se obraća sudu, budući da se optuženi sam brani i u glavnom postupku i u dva tekuća postupka za nepoštovanje suda i nije tražio da se Miroviću to ovlašćenje odobri.

Predsjednik Tribunala navodi da je podneske uzeo u razmatranje smatrajući da je "to u interesu pravde, budući da je pravni savjetnik tvrdio da je optuženi bio spriječen da mu se obrati".

U odgovoru na te optužbe, sekretar suda je podsjetio da je Šešelj već predao 480 podnesaka, uključujući žalbe predsjedniku.

Sekretar je takođe naveo da je Šešelj tražio od čuvara u pritvorskoj jedinici da mu fotokopira podneske, ali je on to odbio, jer pružanje kancelarijskih usluga nije u njegovoj nadležnosti.

Predsjednik Tribunala utvrdio je da Šešelj ima na raspolaganju svu kancelarijsku opremu i da ne stoji tvrdnja da je bio spriječen da preda podneske sekretrijatu.
XS
SM
MD
LG