Dostupni linkovi

Predložen pritvor za osumnjičene za logor "Dretelj"


Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH određivanje pritvora od 30 dana za četiri lica osumnjičena za ratni zločin nad Srbima u logoru "Dretelj" u Čapljini.

Pritvor je predložen za Srećka Hercega (44), Ivana Medića (60), Marinu Grubišić-Fejzić (45) i Ivana Zeleniku (59) koje su pripadnici Sipe lišili slobode 22. februara, saopšteno iz Tužilaštva BiH.

Ove četiri osobe su osumnjičene da su u maju 1992. godine, u svojstvu upravnika logora, stražara ili pripadnika formacija HOS-a, počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i drugih mjesta, koji su bili protivzakonito zarobljeni u nečovječnim uslovima u logoru "Dretelj".

Žrtve su u ovom logoru zlostavljane, mučene, premlaćivane, silovane i seksualno zlostavljane, kao i mučene na izrazito ponižavajuće načine. Više lica je umrlo od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz ćelija izgubio svaki trag.

Tužilac je predložio određivanje mjera pritvora za osumnjičene, jer smatra da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od njihovog bjekstva, kao i opasnost da bi boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke, saučesnike ili pomagače.

Odluku o pritvoru donijeće Sud BiH.
XS
SM
MD
LG