Dostupni linkovi

Darku Doliću potvrđena oslobađajuća presuda za ratne zločine


Vijeće Apelacionog odjeljenja za ratne zločine Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu Darku Doliću, nekadašnjem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojom se oslobađa krivice za zločine počinjene nad civilima u Prozoru 1993. godine, saopšteno je iz Suda BiH.

Sudsko vijeće je u prvostepenoj presudi navelo da je "usljed nedostatka dokaza" Dolić oslobođen optužbe za učešće u pljačkanju i maltretiranju civila u selu Družinovići u blizini Prozora u julu i avgustu 1993. godine.

Vijeće Apelacionog odjeljenja za ratne zločine Suda BiH donijelo je drugostepenu presudu u predmetu Darko Dolić, kojom se odbija kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđuje prvostepena presuda od 26. aprila prošle godine.

Dolić je oslobođen optužbi da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, da je u vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH i HVO na teritoriji opštine Prozor, kao pripadnik diverzantsko-izviđačkog voda "Jastrebovi", učestvovao u zlostavljanju - namjernom nanošenju fizičkog i duševnog bola zatvorenim civilima muslimanske nacionalnosti, njihovom pljačkanju, te da je prijeteći, prisiljavao osobe na seksualni odnos.
XS
SM
MD
LG