Dostupni linkovi

Srbija neće raspisati lokalne izbore za sjever Kosova


U opštinama na sjeveru Kosova Srbija neće raspisati lokalne izbore, izjavila je predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić- Dejanović , koja po zakonu raspisuje lokalne izbore.

Đukić-Dejanović je za "Novi magazin" rekla da je Rezolucijom 1244 UN Srbija preuzela obaveze koje je limitiraju i koje mora poštovati, pa izbori neće biti raspisani u opštinama na sjeveru Kosova."O tome ne treba da se šuška, već javno govori", istakla je ona.

Đukić- Dejanović je navela da neće raspisati opšte lokalne izbore, odnosno da neće u opštinama na sjeveru Kosova.

Izuzimanjem iz lokalnih izbora na sjeveru Kosova će praktično početi ukidanje paralelnih institucija koje je pre šest mjeseci tražila njemačka kancelarka Angela Merkel od predsjednika Srbije Borisa Tadića.Tim političkim potezom Beograd nesumnjivo ide i ka ispunjavanju svih uslova koje je u decembru Evropski savjet postavio Srbiji za sticanje kandidature za članstvo u EU, navodi B92.

Odluci o neraspisivanju lokalnih izbora na Kosova protive se opozicione stranke, prije svega Demokratska stranka Srbije.

Kako najavljuje njen potpredsjednik Slobodan Samardžić, DSS prikuplja potpise za peticiju za izbore “i južno i sjeverno od Ibra“, a uporišna tačka su im rezultati nedavnog referenduma u četiri srpske opštine na kojima je ogromna većina građana odbacila kosovske institucije.
XS
SM
MD
LG