Dostupni linkovi

Sirija:U Homsu ubijena dva novinara, u selima 27 ljudi


Sirijske snage lojalne predsjedniku Bašaru al Asadu ubile su najmanje 27 mlađih muškaraca tokom racija u selima na sjeveru zemlje, saopštili su danas opozicioni aktivisti.

Istovremno u bombardovanju Homsa ubijena su dva novinara, državljani Amerike i Francuske Marie Colvin i Remi Ochlik, javljaju Reuters i BBC.Ubijeni su kada je raketa pogodila media centar u Baba Amri.

Današnjih 27 civilnih žrtva ubijeni su hicima u glavu ili grudi u svojim kućama ili na ulicama sela Idita, Iblin i Balšon u provinciji Idlib, nedaleko od granice sa Turskom, prenijela je Sirijska mreža za ljudska prava.

Na snimcima prikazanim na "Youtube" prikazana su tijela mladića sa ranama od metaka.

Racije su izvršene u vrijeme kada su SAD nagovijestile mogućnost naoružavanja sirijske opozicije, uz ocjenu da treba razmotriti ostale opcije, ako političko rješenje krize nije moguće.Komentari zvaničnika Bijele kuće i Stejt departmenta predstavljaju zaokret u politici Vašingtona, koji do sada nije podržavao ideju naoružavanja pobunjenika.

U utorak je više od 100 ljudi ubijeno širom Sirije, tvrde organizacije za ljudska prava, a pojedini izvori navode da je ta brojka u sjeverenoj provinciji Idlib još veća.

Američki državni sekretar Hilari Klinton sastaće se sa predstavnicima oko 70 zemalja i organizacija na sastanku o krizi u Siriji u Tunisu za dva dana, radi koordinisanja sljedećih koraka međunarodne zajednice.
XS
SM
MD
LG