Dostupni linkovi

BiH: Đelilović i ostali negirali krivicu za ratni zločin


Pred Sudom BiH sedmorica optuženih su negirala krivicu za zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima na području općine Hadžići, dok će se optuženi Nezir Kazić naknadno izjasniti o krivici, saopćila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Optuženi Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember su kazali kako nisu krivi ni po jednoj točki optužnice, dok će se četvrtooptuženi Nezir Kazić o krivnji izjasniti nakon konzultacija sa svojim braniocem.

Svu osmoricu optuženih Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene nad osobama srpske i hrvatske nacionalnosti koje su držane u logoru "Silos" u Tarčinu, te objektima za zatočenje u prostorijama Osnovne škole "9. maj" u Pazariću, kao i logoru u magacinima kasarne "Krupa".

Državno tužilaštvo smatra da je veliki broj civila i ratnih zarobljenika bio protivpravno zatočen u navedenim objektima, gdje su bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje i prisiljavanju na prinudni rad, uz oduzimanje prava na pravično suđenje, a neke su osobe i preminule.
XS
SM
MD
LG