Dostupni linkovi

Udruženja izbeglica pozdravila izjavu BernsaKoalicija udruženja izbeglica u Srbiji pozdravila je danas to što je zamenik državnog sekretara SAD Vilijam Berns pozvao Hrvatsku da zajedno sa susedima reši preostala otvorena pitanja, poput pitanja izbeglica i njihove imovine.

Berns je to izjavio juče tokom posete Zagrebu, gde se sastao sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić i predsednikom Ivom Josipovićem.

Koalicija udruženja izbeglica je ponovo apelovala na vlade Srbije i Hrvatske da podrže njenu inicijativu za dijalog o nalaženju "sveobuhvatnog, pravičnog i trajnog rešenja problema izbeglica i građana Srbije koji su oštećeni u svojim imovinskim pravima u Hrvatskoj".

Kako se navodi, temelj dijaloga treba da bude Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji u kojem se navodi da će svim građanima biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine.

Koalicija udruženja izbeglica navodi da Hrvatska nije vratila 40.000 oduzetih stanarskih prava, 50.000 penzionera traži neisplaćene penzije, a više od 10.000 srpskih porodica naknadu štete za srušene kuće i privredne objekte u, kako se navodi, terorističkim akcijama van područja ratnih delovanja.
XS
SM
MD
LG