Dostupni linkovi

Vamen: Moguća kandidatura Srbiji 1. marta



Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i danski ministar za evropske poslove Nikolaj Vamen ocenili su danas u Beogradu da je Srbija napravila veliki napredak poslednjih meseci u procesu evrointegracija, ali da ne treba prejudicirati odluku Evropskog saveta o njenoj kandidaturi jer cilj još nije dostignut.

Vamen je izrazio nadu da je moguće za Srbiju da 1. marta dobije status kandidata za članstvo u EU kao i da su pred njom u narednim danima veoma važni razgovori u tom procesu.

Jeremić je istakao da će progres u dijalogu Beograda i Prištine biti ključni element u odluci evropskih vlada o statusu kandidata Srbije i dodao da se stav Srbije u pregovorima nije promenio niti će se promeniti.

Danski ministar je istakao da je veoma važno da i Beograd i Priština učine sve što je neophodno da postignu kompromis "na jedan konstruktivan način".

Jeremić je naveo da je rezultat referenduma na severu Kosova pokazao ono što je bilo i ranije poznato - "da srbi sa severa Kosova ne prihvataju institucije Prištine i da su odlučni u tome".

"To smo znali i ranije i to je sastavni deo realnosti na terenu, i ne može biti ignorisan", poručio je Jeremić.
XS
SM
MD
LG