Dostupni linkovi

Festival Pravo ljudski u Gradišci


U organizaciji udruženja Pravo Ljudski, partnerstvo sa British Councilom i saradnji sa Kulturnim centrom Gradiška, u Gradišci je izložbom fotografija Martine Kelava, te filmskim projekcijama Usred ništavila Anne Frances Ewert i Pismo ocu Srdjana Keče počeo program Pravo Ljudski putuje.

Ovaj program za cilj ima decentralizaciju i defestivalizaciju kulturnih dešavanja, te promociju društveno angažiranih formi u gradovima širom BiH.

Nakon Banje Luke i Bugojna, i u Gradišci se uz prisustvo predstavnika i predstavnica nevladinog sektora, kao i lokalnih vlasti održala uspješna javna diskusija Nezavisna kulturna scena u BiH. Tokom diskusije je istaknuta važnost inicijativa poput Pravo ljudski putuje, jer predstavlja interdisciplinaran koncept neformalnog obrazovanja.

Prvi dan Pravo Ljudski putuje vikenda u Gradišci je protekao uz iznimno velik interes posebno mlade publike.

Publika u Gradišci imat će priliku pogledati filmove koji ne samo da se kritički osvrću na socio-ekonomska, politička ili kulturna pitanja, nego su to ujedno i najnovija, iznimno kvalitetna i u svijetu već nagrađivana dokumentarna filmska ostvarenja. Tradicionalno, Pravo Ljudski putuje će zatvoriti projekcija filma Teth Sambatha i Roba Lemkina Neprijatelji naroda o zločinima Crvenih kmera.
XS
SM
MD
LG