Dostupni linkovi

Burns: Hrvatska model za ostale zemlje regije


Zamjenik američke državne tajnice William Burns, doputovao je u jednodnevni službeni posjet Hrvatskoj. U Zagrebu se susreo s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić.

Nakon sastanka s ministricom Pusić Burns je izjavio kako će američka vlada učiniti sve da se ukinu vize za Hrvatsku, koja je ostvarila značajan napredak i postala model za ostale zemlje regije. Razumijemo važnost ovoga pitanja za Hrvatsku. Mi dijelimo tu predanost s vama i nastojat ćemo da Hrvatska uđe u skupinu zemalja kojima neće trebati vize, rekao je.

Odnose Washingtona i Zagreba Burns je ocijenio iznimno snažnima i partnerskima te istaknuo da njegova vlada iznimno cijeni sudjelovanje hrvatske vojske u mirovnim misijama ISAF u Afganistanu i KFOR na Kosovu te operacijama UN-a.

Visoki američki diplomat naglasio je i da SAD cijene stav Zagreba o holokaustu koji je za boravka u Izraelu nedavno ponovio hrvatski predsjednik Ivo Josipović, kao i sve ono što čini za povrat imovine hrvatskih Židova stradalih u Drugom svjetskom ratu.

I hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je Burnsa, koji je prenio pohvale SAD-a za sve što je Hrvatska napravila u procesu priključenja EU-u te je rekao kako će napraviti dodatan napor u privlačenju američkih investicija u Hrvatsku.

Zamjenik američke državne tajnice izrazio je zahvalnost i na hrvatskom sudjelovanju u misijama NATO saveza, posebno u Afganistanu. Stanje na Bliskom istoku također je bila tema razgovora s Josipovićem koji se zahvalio na potpori SAD-a Hrvatskoj.

Burns je u Zagreb stigao u sklopu višednevne turneje po zemljama regije. Posjetio je Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a najavljen je i posjet Kosovu.
XS
SM
MD
LG