Dostupni linkovi

Mitrpolit odgovara Brajoviću: SPC je registrovana u Crnoj Gori


Srpska pravoslavna crkva /SPC/ registrovana je u Crnoj Gori kao vjerska zajednica, što znači da ima sva prava kao i druge vjerske zajednice, a nasilje koje se posljednjih mjeseci i godina provodi nad pojedinim sveštenicima i monasima nije ništa drugo do bezakonje koje ponižava Crnu Goru i ostavlja trajnu mrlju na nju i na one koji ga provode, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

U pismu upućenom crnogorskom predsjedniku Vlade Igoru Lukšiću, a povodom izjave crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića da se SPC mora registrovati u Crnoj Gori, mitropolit Amfilohije je naveo da se zlonamjerno i pogrešno tumači Zakon o vjerskim zajednicama iz 1977. godine i traži registracija SPC, iako je ona vijekovima prisutna na tom prostoru.

Mitropolit Amfilohije je podsjetio da Zakon o vjerskim zajednicama iz 1977. godine propisuje obavezu prijave, a ne registracije nadležnom državnom organu isključivo za novoformirane vjerske zajednice, odnosno one koje formiraju građani nakon stupanja na snagu tog zakona.

"Svi istoričari i pravnici, bez obzira na svoja lična uvjerenja, slažu se da je Episkopiju Zetsku, potonju i današnju Mitropoliju i još dvije Eparhije - zahumsku i budimljansku (današnje Zahumsko-hercegovačku i Budimljansko-nikšićku, a potom i Mileševsku), osnovao Sveti Sava 1220. godine (na prostoru današnje Crne Gore i šire od nje)", naglašava mitropolit Amfilohije.
XS
SM
MD
LG