Dostupni linkovi

Burns: SAD žele vidjeti BiH u EU i NATO-u


Zamjenik američke državne tajnice William Burns izjavio je u subotu u Sarajevu kako je bh. zvaničnicima, sa kojima je razgovarao u petak prenio jasnu poruku podrške američkog predsjednika Baracka Obame i državnog sekretara Hillary Clinton u naporima za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i cjelovitu provedbu Dejtonskog sporazuma.

Nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom, Burns je za bh. novinske agencije u subotu kazao kako SAD žele vidjeti BiH u članstvu NATO-a i EU te su joj na tom putu spremne dati svu potrebnu potporu.

Burns je pozdravio uspostavu Vijeća ministara, te rekao da to pokazuje da je dogovor moguć kada se političari koncentrišu na traganje za praktičnim rješenjima koja će svima donijeti boljitak.

Američki diplomata je pojasnio kako u Washingotnu sada očekuju od bh. političkih lidera da nastave raditi u istom duhu i nađu rješenje za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava o eliminisanju diksriminacije pripadnika nacionalnih manjina iz Ustava i Izbornog zakona, kako bi mogao stupiti na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) potpisan između BiH i EU.

"Potaknuo sam ih i da, što je prije moguće, poduzmu aktivnosti kako bi BiH mogla aktivirati svoje učešće u MAP-u prije majskog samita NATO-a u Chicagu. Ambasada SAD-a u BiH spremna je pomoći u svim tim nastojanima", kazao je Burns.

Približavanje BiH NATO-u blokirano je već duže godinu i po jer nije riješen status vojne imovine koja bi trebala biti prepisana na Oružane snage BiH, a za koju vlasti RS traže da se prepiše entitetima

Burns je potvrdio i da će SAD nastaviti podržavati rad Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) na čijem je čelu Valention Inzko. Burns je u Sarajevu razgovarao i sa Inzkom kao i sa posebnim predstavnikom Evropske unije za BiH Peterom Sorensenom.
XS
SM
MD
LG