Dostupni linkovi

Crnogorski ministar Brajović: SPC mora da se registruje


Srpska pravoslavna crkva (SPC) mora da se registruje u Crnoj Gori kako bi njeni sveštenici mogli da dobiju dozvolu za boravak, rekao je crnogorski ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović.

On je naveo da je do sada odbijeno oko 35 zahtjeva sveštenika i monaha SPC koji nemaju crnogorsko državljanstvo, a koji su tražili odobravanje privremenog boravka u Crnoj Gori radi vršenja vjerske službe.

"Nije u pitanju negativan odnos prema sveštenicima SPC, već je ista praksa prema svima koji ne poštuju zakon. Kada se zakon ispoštuje, vrlo uredno ćemo postupati po njihovim zahtjevima za odobrenje privremenog boravka", rekao je Brajović crnogorskim elektonskim medijima.

On je rekao da se, prema zakonu, vjerska delatnost može obavljati samo u vjerskim zajednicama koje su registrovane u Crnoj Gori.

"Sve vjerske zajednice u Crnoj Gori, osim SPC, registrovane su kod nadležnog organa, odnosno MUP-a. SPC nije registrovana u Crnoj Gori, ali jeste u Srbiji. Zato im poručujem da se registruju u Crnoj Gori i neće biti nikakvih problema sa sveštenicima koji nemaju crnogorsko državljanstvo", rekao je Brajović.

On je dodao da će sedmorica pljevaljskih sveštenika SPC morati da napuste Crnu Goru, a da je rješenje MUP-a o tome samo privremeno odloženo.

Brajović očekuje da će istu sudbinu doživjeti i podgorički paroh i koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić, kome je MUP Crne Gore odbio žalbu, a sada je u toku postupak pred Upravnim sudom.
XS
SM
MD
LG