Dostupni linkovi

Pronađene lažne obveznice SAD vrijedne hiljade milijardi dolara


Lažne državne obveznice SAD u iznosu od šest hiljada milijardi dolara, zaplijenjene su u Švajcarskoj, a vrijednost tih obveznica jednaka je trećini američkog nacionalnog duga.

Italijanska policija saopštila je da su lažne hartije od vrijednosti pronađene skrivenim odjeljcima tri sefa koji su 2007. godine prebačeni iz Hongkonga u Cirih.

Istražitelji navode da su članovi kriminalne mreže pokušali da iskoriste obveznice na tržištima u usponu ili da ih daju bankama u zamjenu za novac.

Tužilac Đovani Kolanđelo kaže da je istragom otkrivena međunarodna banda uključena u štampanje lažnih obveznica, koja je čak do janaura nastojala da ih unovči.

Obveznice su datirane na 1934. godinu, a u jednom sefu takođe je pronađen falsfikovan Versajski ugovor, pa tužioci sumnjaju da je krivotvoreni dokument trebalo da potkrijepi priču o trgovanjima obveznicama između država poslije Prvog svjetskog rata.

Akciju su izvele italijanske i švajcarske vlasti, nakon istrage koja je trajala godinu dana. Osam osumnjičenih optuženo je za krivotvorenje obveznica i kreditnih kartica i zelenaštvo u više italijanskih regija.
XS
SM
MD
LG