Dostupni linkovi

Bevanda razgovarao sa Burnsom


Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda primio je u Sarajevu delegaciju Sjedinjenih Američkih Država predvođenu Williamom J. Burnsom, zamjenikom američke državne tajnice Hillary R. Clinton, saopšteno je iz Vijeća ministara.

Bevanda je zahvalio za čestitke i podršku te upoznao Burnsa s prioritetima novog saziva Vijeća ministara BiH.Prioriteti su evropske integracije, ekonomija i što skoriji prijem u punopravno članstvo NATO-saveza, naglasio je.

Burns je izrazio podršku Sjedinjenih Američkih Država prioritetima predsjedavajućeg Bevande, istaknuvši značaj njegovog pragmatičnog i praktičnog pristupa za otklanjanje prepreka na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u i EU-u.

Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom BiH i SAD-a, naglasivši angažman BIH zemlje kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a te sudjelovanje Oružanih snaga BiH u međunarodnim misijama u Iraku i Afganistanu.

Zamjenik Clintonove, Burns je iskazao spremnost Sjedinjenih Država da pomognu Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu te u saniranju aktualnih posljedica izazvanih vremenskim nepogodama.
XS
SM
MD
LG