Dostupni linkovi

Hrvatska: Kaznena prijava protiv Magme


Sindikat Istre i Kvarnera podnio je protiv Magme d.d. iz Zagreba kaznenu prijavu zbog sumnje da je zbog neisplate šest dospjelih radničkih plaća taj poslodavac počinio kazneno djelo, kazala je na konferenciji za novinare voditeljica riječkog ureda tog sindikata Marina Cvitić a prenosi HRT.

Magma nije reagirala na dopis sindikata iz siječnja kojim se traži da se radnicima koji su bili zaposleni u riječkom prodajnom centru te tvrtke Karolini Riječkoj isplati bar dio neisplaćenih plaća, a da se sindikat obavijesti o dinamici isplate.

U prijavi je SIK izrazio sumnje da poslodavac u drugim prodajnim centrima isplaćuje plaće preko računa drugih povezanih društava, čime se bivše radnike iz Karoline Riječke stavlja u diskiminirajući položaj, da nije u prethodnoj godini uplaćivao poreze i doprinose na plaće te da je, zbog blokade računa tvrtke duže od šest mjeseci, odgovorna osoba bila dužna prijaviti stečaj.

Turbo Limač, nekada u vlasništvu posrnule Magme, danas Slobodana Vučićevića iz Srbije, po svemu sudeći, ide u stečaj. Radnice su očajne, plaću mjesecima nisu primile, a kako bi mjerodavne pritisnule da im dadu ono što im pripada, njih četrnaest je zauzelo jednu od najvećih splitskih trgovina.

Na okupiranje trgovine smještene u jednom od najvećih splitskih prodajnih centara, radnice su se odlučile kako bi pokušale požuriti naplatu za sada oko 400 tisuća kuna - to je novac za tri plaće. Čuvanjem trgovine u centru one sprječavaju i iznošenje robe - možda jedinog jamstva da će svoj novac ipak vidjeti.
XS
SM
MD
LG