Dostupni linkovi

Amnesty: Milicije u Libiji van kontrole, tortura sveprisutna


U izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava "Amnesty International" navodi se da su u Libiji godinu dana nakon svrgavanja sa vlasti Moamera Gadafija milicije "uglavnom van kontrole" a da je upotreba torture sveprisutna dok nove vlasti nisu u stanju ili ne žele da spriječe zlostavljanja.

U izvještaju se ističe da "više stotina naoružanih milicija" koje su učestvovale u svrgavanju Gadafijevog režima nastavljaju "manje više" nezavisno od centralnih vlasti.

Od pada prijestonice Tripoli u ruke pobunjenika, milicije nisu raspuštene i sada predstavljaju ozbiljnu prijetnju po demokratsku Libiju. "Amnesty" naglašava da se vladajući libijski "Nacionalni prelazni savjet" nije uspio da se "uhvati u koštac" sa problemom milicija.

"Nacionalni prelazni savjet nije preduzeo ništa protiv boraca sa obje strane umiješanih u kršenja ljudskih prava i nije izveo pred lice pravde odgovorne za ubistva bez suđenja, uključujući Gadafija i njegovog sina Mutasima, koji su zarobljeni i pogubljeni u oktobru prošle godine.

Osim toga, postoje brojni dokazi da milicije vrše mučenja. Više hiljada zatvorenika nalazi se u raznim centrima širom zemlje. U posljednjih 12 slučajeva od oktobra prošle godine, zatvorenici su mučeni do smrti, među kojima je i bivši libijski ambasador u Francuskoj Omar Brebeš. On je preminuo u Tripoliju prošlog mjeseca", navodi "Amnesty" u svom posljednjem izvještaju.

Autor izvještaja Donatela Rovera navodi da je bila svjedok nasilja nad zatvorenicima u jednom od zatvora, koji vodi jedna od milicija u gradu Misurati.
XS
SM
MD
LG