Dostupni linkovi

Putnici sa Concordie traže 528 miliona dolara odštete


Trideset devet putnika sa nasukanog broda Costa Concordia traže 528 miliona dolara odštete, saopštio je njihov advokat.

Putnici su podnijeli tužbu u Miamiju, u SAD protiv američke kompanije Carnival i njene podružnice Costa Cruise Line, vlasnika Concordije, zahtijevajući odštetu od ukupno 528 miliona dolara.

Sjedište američke kompanije Carnival Cruise Lines je u Miamiju, a filijala Costa Cruise Line ima kancelarije u Hollywoodu, na Floridi i u Italiji.

U tužbi se napominje da su podnosioci tužbe "pretrpjeli štetu koja je proizašla iz ponašanja oficira i članova posade na brodu Costa Concrodia, koji su pokazali prezir prema ljudskim životima", navodi se u saopštenju koje je objavio prije dva dana advokat putnika Mark Bern.

On je dodao da je i šest putnika sa broda Costa Concordia 27. januara u Miamiju podnijelo tužbu protiv američke kompanije Carnival i njene filijale Costa cruise Line zahtijevajući 460 miliona dolara za pretrpljenu štetu. Ovoj tužbi priključena je i tužba od 39 putnika, navodi Bern.

Nove optužbe su uglavnom usmjerene protiv kapetana broda Francesca Schettina, koji je optužen da je loše rukovodio akcijom evakuacije, kao i protiv posade zbog nemara.

Brod Conkordia nasukao se 13. januara uveče u blizini italijanskog ostrva. Na brodu je bilo 4.229 osoba. U ovoj nesreći poginulo je 32 ljudi, od kojih 15 još nije pronađeno.
XS
SM
MD
LG