Dostupni linkovi

Zakoni o ukidanju Suda i Tužilaštva BIH nijesu u skladu sa Ustavom


Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas na sjednici nije utvrdila "usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH", čiji su predlagači poslanici SNSD-a Drago Kalabić i SDS-a Darko Babalj.

„Ustavnopravna komisija je većinom glasova, sa četiri glasa 'za' i tri glasa 'protiv', utvrdila da ovi zakoni nisu u skladu s Ustavom BiH i nisu u skladu s pravnim sistemom BiH“, kazao je nakon sjednice predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović.

Pojasnio je da Prijedlog zakona o ukidanju Zakona o sudu i Prijedlog zakona o ukidanju Zakona o Tužilaštvu imaju negativan izvještaj i negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma i o tom negativnom mišljenju će se raspravljati na Domu i glasat o negativnom mišljenju Komisije.

„Ukoliko negativno mišljenje Komisije dobije podršku Doma onda će se smatrati da su zakoni odbijeni. Ukoliko ne dobije podršku Doma onda će se vratiti ponovno u Ustavnopravnu komisiju“, pojasnio je Džaferović.

Prijedlozi ovih dvaju zakona trebali bi se naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma zakazane za 16. februar.
XS
SM
MD
LG