Dostupni linkovi

Pali troškovi zaduživanja Italije i Španije uprkos sniženju rejtinga


Troškovi zaduživanja Italije i Španije pali su danas uprkos tome što je bonitetna agencija "Mudis" snizila kreditni rejting Rima i Madrida.Italija je na današnjoj aukciji srednjoročnih obveznica osigurala šest milijardi eura, uz značajno niže kamatne stope i tražnju veću od ponude, saopštila je banka Italije.

Obveznice sa rokom dospijeća 2014. donijele su u italijansku državnu kasu četiri milijarde eura, dok su one koje dospijevaju 2015. i 2017. prodate za 686 miliona, odnosno 1,314 milijardi eura, navela je banka.

Kamatne stope na italijanske obveznice bilježe oštar pad od početka godine, nakon što je u novembru na vlast došao novi premijer Mario Monti.

Španija je na aukciji jednogodišnjih i 18-mjesečnih dužničkih hartija osigurala 5,446 milijardi eura, uz gotovo trostruko veću tražnju od ponude, saopštila je Banka Španije.

Agencija "Mudis" je sniženje španskog rejtinga objasnila time da je "skeptična po pitanju sposobnosti nove španske vlade da ostvari ciljno smanjenje budžetskog deficita, a neuspjeh u tome doveo do daljnjeg rasta javnog duga".

Potez "Mudisa" nije zaplašilo investitore.
XS
SM
MD
LG