Dostupni linkovi

Egipat optužuje Vašington za stvaranje haosa


Egipatski ministar za međunarodnu saradnju Fejza Abul Naga optužila je SAD da su direktno finansirale nevladine organizacije radi stvaranja haosa u toj zemlji nakon svrgavanja sa vlasti dugogodišnjeg lidera Hosnija Mubaraka.

Ona je ovo izjavila tokom svjedočenja pred sudijama, koje su istraživale navode da su organizacije koristile inostrane fondove za podsticanje nemira.
Abul Naga je istakla da međunarodne i regionalne sile nisu željele da Egipat napreduje nakon odlaska Mubaraka zbog čega su pribjegle stvaranju haosa.

"Međutim, SAD i Izrael nisu mogli direktno da stvore i održe stanje haosa, zbog čega su koristili direktno finansiranje, posebno Amerikanaca, kao način da postignu taj cilj", rekla je Abul Naga.

Egipat, koji za antivojne proteste okrivljuje strano miješanje, pokrenuo je sudske procese protiv 16 američkih članova nevladinih organizacija prema optužbama da koriste sredstva Stejt departmenta za finansiranje nemira u toj zemlji.

Među onima koji se suočavaju sa sudskim procesom nalazi se i Sem Lehud, šef egipatske kancelarije Međunarodnog republikanskog instituta, čije je sjedište u Vašingtonu i sin američkog ministra za saobraćaj Reja Lehuda.

Kriza je izazvala pogoršanje odnosa između Egipta i SAD, koje su zaprijetile da će ukinuti paket pomoći Egiptu vrijedan 1,5 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG