Dostupni linkovi

Pilaj: U Siriji su počinjeni zločini protiv čovečnosti


Komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj ocenila je u ponedeljak da su u Siriji od početka sukoba u martu 2011. godine do danas zabeleženi zločini protiv čovečnosti koje je počinila vlast.

Pilajeva je u Generalnoj skupštini UN izrazila zabrinutost da bi sukobi u Siriji mogli da prerastu u građanski rat. Ona je ponovo pozvala Međunarodni sud pravde da se pozabavi slučajem predsednika Bašara Asada.

Ona je ponovila upozorenje generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da sirijske vlasti ne smeju da zloupotrebe neaktivnost Saveta bezbednosti kao povod za dalje napade na civile.

Komesarka UN navela je da je za poslednjih desetak dana u gradu Homsu ubijeno 300 ljudi. Ona je ponovila da je od početka sukoba ubijeno više od 5.400 ljudi, među kojima su i vojnici koji su odbili da pucaju u narod.

"Nezavisni i kredibilni izvori navode da je bilo sistematičnih napada na civile", rekla je Navi Pilaj i navela da su meta vojnih napada civili, njihovi domovi, bolnice, škole i drugi objekti, što ukazuje da je za to "dobijeno odobrenje na najvišem nivou".
XS
SM
MD
LG