Dostupni linkovi

Putin izneo plan poboljšanja zdravstvenog stanja nacije


Ruski premijer i predsednički kandidat Vladimir Putin izneo je plan poboljšanja zdravstvenog stanja nacije upozoravajući da se 80 odsto građana ne bavi sportom i rekreacijom, 65 odsto redovno konzumira alkohol i duvan, dok se 60 odsto javlja na lekarski pregled samo u slučaju bolesti.

Putin je u autorskom tekstu za Komsomolskaju pravdu ocenio da svaki pojedinac treba da bude odgovoran za svoje zdravlje, ali i napomenuo da pacijenti nisu zadovoljni kvalitetom zdravstvenih usluga.

"Sa obezbeđivanjem konkurentnih plata za medicinsko osoblje takođe je neophodno se u naredne četiri godine proceni stepen njihove stručnosti, kao i da se poboljšaju kvalifikacioni programi", smatra Putin.

On je posebnu pažnju posvetio planovima za razvoj domaće industrije lekova podsećajući da je u tu svrhu država već izdvojila 120 milijardi rubalja (tri milijarde evra), kako se taj novac ne bi trošio na uvoz lekova.

"Moraju se preduzeti mere kako bi se organizovalo tržište farmaceutskih proizvoda i sistem informisanja potrošača. Potom treba raditi sa lekarima i njihovom profesionalnom zajednicom, ali ne sa samim potrošačima", naveo je premijer.

On je najavio da će zdravstveni zakonski propisi usvojeni prošle godine u potpunosti biti primenjeni u narednih nekoliko godina.

"Vlasti će stvoriti uslove za besplatne fizičke vežbe u naseljima i na radnim mestima, uporno i istinski se boriti protiv širenja droge i preduzeti mere za smanjenje potrošnje alkohola i duvana", obećao je Putin.
XS
SM
MD
LG