Dostupni linkovi

Grčka mora ispuniti još tri uslova ako želi pomoć


Grčka će do iduće srijede morati ispuniti još tri uslova kako bi dobila drugi paket međunarodne pomoći od 130 milijardi eura, zaključak je sastanka ministara finansija eurozone u Bruxellesu, koji je počeo u četvrtak i potrajao do duboko u noć.

Iako je grčka vlada prihvatila većinu reformi koje su od nje zatražile Evropska unija i Međunarodni monetarni fond kako bi dobila novi paket finansijske pomoći, ministri finansija eurozone nisu već na ovom sastanku odobrili Grčkoj tu pomoć, već su, među ostalim, zatražili dodatne mjere štednje.

Predsjednik Euroskupine Jean-Claude Juncker rekao je da Grčka mora ispuniti još tri uslova, pri čemu parlament mora u nedjelju ratificirati paket mjera štednje koji je dogovorila vlada s EU-om i MMF-om te smanjiti budžetsku potrošnju za još 325 miliona eura do iduće srijede, nakon čega će se ministri financija eurozone ponovno sastati.

"Treće, lideri koalicijskih stranaka morat će nas uvjeriti da će doista i provesti taj program", kazao je Juncker na konferenciji za novinare nakon šestosatnog sastanka u Bruxellesu.

"Te uslove treba ispuniti prije nego što donesemo odluku. Nema isplate prije ispunjavanja tih uslova", zaključio je Juncker.
XS
SM
MD
LG