Dostupni linkovi

Hrvatska: Županijski sud o optužnici protiv HDZ-a


Zagrebački Županijski sud raspravljat će o USKOK-ovoj optužnici u slučaju Fimi media, prvoj u kojoj se za krađu novca iz državnih institucija i tvrtki tereti politička stranka - HDZ i njen bivši predsjednik, istovremeno i premijer, Ivo Sanader.

O pravomoćnosti jedne od najopsežnijih optužnica u povijesti hrvatskog pravosuđa, s više od 500 stranica, odlučivat će vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac koje je sredinom prosinca prihvatilo Sanaderovu jamčevinu za puštanje iz istražnog zatvora i obranu sa slobode.

Zbog opsežnog spisa moguće je da vijeće istog dana neće objaviti je li optužnica prihvaćena, odbačena ili vraćena USKOK-u na doradu, nego će prije odluke zakazati novo ročište. Obrana prvooptuženog Sanadera, koji je u istrazi odbacio optužbe, nije željela otkriti kojim će argumentima pokušati pobiti optužnicu, na koju nisu ulagali prigovor.

Prigovor na optužnicu, kako se doznaje, nisu podnosili ni HDZ-ovi odvjetnici Davorin Budin i Tomislav Penić.

Prema optužbama USKOK-a, u crni fond HDZ-a od dolaska na vlast krajem 2003. do srpnja 2009. nezakonito se slilo 31,6 milijuna kuna koji su iz državnih institucija i poduzeća izvučeni preko privatne tvrtke Fimi media.

Na optuženičku klupu sjest će i bivši HDZ-ovi stranački dužnosnici - rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik Vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak, dvoje njezinih suradnika Anita Lončar Pape i Bojan Dimić te njihove tvrtke Fimi media, Ani-Lon i Onida.

Optužnica Sanadera tereti da je povezao ostale optuženike s namjerom ilegalnog financiranja HDZ-a te da je za sebe zadržao 15 milijuna kuna. Nevenka Jurak i njezina tvrtka navodno su se okoristili za 14,4 milijuna kuna, Anita Papeš-Lončar za dva milijuna, Dimić za 1,8 milijuna.

Ovom optužnicom nisu obuhvaćeni šefovi javnih poduzeća i ministri koji su isplaćivali novac preko Fimi medije. USKOK je najavio da će protiv njih pokrenuti poseban postupak, prenosi Hina.
XS
SM
MD
LG