Dostupni linkovi

Premijer Srbije: MMF čeka novu vladu


Premijer Mirko Cvetković izjavio je da Vlada Srbije nema nikakvih sporova sa Međunarodnim monetarnim fondom i da je dogovoreno da se prva revizija aranžmana realizuje nakon formiranja nove vlade i rebalansa budžeta.

"Nemamo nikakav spor sa njima, kako se to u javnosti predstavlja. Postigli smo dogovor da se prva revizija aranžmana sa tom finansijskom institucijom realizuje nakon formiranja nove vlade i usvajanja rebalansa budžeta. Istovremeno, status aranžmana koji Srbija ima sa tom međunarodnom finansijskom institucijom ostaje nepromenjen", rekao je Cvetković u intervjuu za današnje "Novosti".

On je dodao da je potvrđeno da će Vlada Srbije nastaviti da sprovodi sve dosadašnje dogovore uključujući nivo deficita i visinu javnog duga.

Cvetković je kazao da MMF ne traži da sada izbrišemo neke projekte u budžetu nego kad se formira nova vlada.

"Do tada, mi faktički nećemo trošiti novac na te projekte, ali oni moraju formalno da postoje", dodao je on.

Premijer je ukazao da je "u javnosti pogrešno prikazano" da je smisao poslednjeg susreta sa predstavnicima MMF-a "da se promeni budžet i da se uskladimo sa ciframa MMF-a".

"To nije bilo ni planirano. Ovo je bila tehnička misija koja je pohvalila finansijsku situaciju u 2011. godini i analizu kretanja tokom ove godine. Sredinom godine će misija doći ponovo", rekao je Cvetković.

On je potvrdio da je projekcija privrednog rasta spuštena na 0,5 odsto, ali da to neće imati efekta na sam budžet.

"U januaru je deficit bio na nivou planiranog, u aprilu ćemo imati novo merenje. Važno je da, uprkos tome što će prihodi biti niži, nećemo povećavati budžetski deficit", rekao je Cvetković.
XS
SM
MD
LG