Dostupni linkovi

Kapetan glavni krivac za nesreću kruzera Costa Concordija


Francesco Schettino, kapetan kruzera Costa Concordija, znao je da je napravio katastrofalnu grešku kada je njegov brod udario u stijene kod ostrva Giglio 13. januara, prenosi Rojters.

Dovezavši brod od 114.500 tona vrlo blizu obali, imao je namjeru da "pozdravi" ostrvljane, kao i Antonelo Tievoli, stanovnik Giglija koji je bio glavni konobar na brodu.

Ali kada je prišao obali na udaljenosti od četvrtinu nautičke milje, vjerujući da je more dovoljno duboko da bi brod bio na sigurnom, uočio je da se more pjenuša i da pjena naglo zaokreće, izloživši trup oštroj stijeni.

"Možda sam učinio ishitren potez, jesam učinio ishitren potez, ali Bog bi to za mene ispravio da nisam usmjerio kormilo udesno", rekao je sudijama koji istražuju ovu nesreću, navodi se u sudskom transkriptu.

"Toga se sjećam od tog trenutka i govorim vam sa najvećom iskrenošću, jer kao inteligentna osoba, kao komandant, ne mogu kriti, moram preuzeti odgovornost za činjenicu da sam napravio grešku u procjeni", rekao je Schettino.

Najmanje 17 ljudi je poginulo, a 15 se i dalje vodi kao nestalo nakon nesreće u kojoj se Konkordija, brod dužine 290 metara koji je koštao pola milijarde evra prije nešto manje od šest godina, prevrnuo nekoliko metara od obale.
XS
SM
MD
LG