Dostupni linkovi

Medvedev i Erdogan: Nastaviti potragu za rešenjem krize u Siriji


Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev u sredu je u razgovoru s turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom ukazao na potrebu da u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) bude nastavljeno traženje dogovora o rešavanju krize u Siriji, saopštila je Pres služba Kremlja.

U telefonskom razgovoru koji je inicirao Erdogan, Medvedev je detaljno objasnio poziciju Rusije i založio se za puno poštovanje suvereniteta Sirije i za pomoć ovoj zemlji bez stranog mešanja.

Ruski predsednik je kazao da je odluka Moskve i Pekinga da ulože veto na rezoluciju SB UN-a o Siriji motivisana činjenicom da taj predlog nije omogućavao nepristrasnu procenu situacije u Siriji, kao ni mogućnost da se pošalje uravnotežen signal sukobljenim stranama.

Posebna pažnja posvećena je rezultatima razgovora koje je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov imao u utorak sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom u Damasku, a Medvedev je istakao važnu ulogu Turske u skladu s regionalnom situacijom, njenim međunarodnim ugledom i dugom saradnjom sa Sirijom.
XS
SM
MD
LG