Dostupni linkovi

Odbor Skupštine Srbije: Opozicija za referendum, vlast protiv


Poslanici opozicije su u utorak na sednici Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju podržali najavljeni referendum Srba na severu pokrajine dok su predstavnici vladajuće koalicije ponovili da je on nepotreban.

Odbornici opozicije su odbacili i vladin tromesečni izveštaj o Kosovu koji je bio na dnevnom redu tvrdeći da je "nepotpun i nejasan" i da je dokaz, kako su naveli, štetne politike Vlade Srbije na Kosovu.

Odbornici Srpske radikalne stranke, Nove Srbije i Demokratske stranke Srbije su glasanjem odlučili da ne prihvate izveštaj vlade o merama koje je preduzela u protekla tri meseca radi stabilizovanja situacije na Kosovu, uprkos tome što su poslanici vlasti ukazivali da se prema poslovniku o izveštaju ne može glasati već da ga Odbor "samo prima k znanju".

Ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović odbacio je optužbe opozicije, tvrdeći da nema nijednog argumenta za krtikovanje vladine politike već da opozicija samo "blati" vlast.

"Nema konkretnih zamerki izveštaju", rekao je Bogdanović i naveo da je vlada iznela stav da je referendum na severu Kosova nepotreban, ali je negirao tvrdnje opozicije da Vlada Srbije vodi kampanju protiv onih koji ga organizuju.
XS
SM
MD
LG