Dostupni linkovi

Hrvatska RTL kritikovala Savet za elektronske medijePredsednik uprave hrvatske televizije RTL Johanes Cil (Johannes Zuell) danas je oštro kritikovao Savet za elektronske medije koji je nedavno zapretio toj medijskoj kući oduzimanjem koncesije zbog odstupanja od odobrene programske osnove.

U otvorenom pismu Cil je Savet optužio za diskriminirajuće i pristrasne odluke na štetu RTL, te najavio borbu za očuvanje budućnosti te televizije, radnih mesta i uredničke slobode.

On je kao primer naveo nedavno upozorenje Saveta RTL televiziji zbog neprevođenja srpskih filmova na hrvatski što poslednjih godina nije radila nijedna televizija, niti je zbog toga bila upozorena.

Savet za elektonske medije sprovodi sedmodnevni nadzor na RTL televiziji kako bi utvrdio da li su poštovali odluku po kojoj je ta televizija do 2. januara u ponoć trebalo da uskladi emitovanje programa s programskom osnovom iz 2005. na osnovu koje je i dobila koncesiju do 2014.

Prema navodima Saveta, RTL je odstupio od programske osnove u informativnom programu i delu zabavnog i dečjeg programa.

U Hrvatskoj, ali i u javnosti u regionu, u poslednje vreme vođena je rasprava o potrebi prevođenja filmova iz Srbije i BiH na hrvatski jezik, pošto je Savet za elektronske medije upozorio RTL televiziju da filmove na srpskom treba prevoditi.

U raspravu u hrvatskoj javnosti uključile su se brojne organizacije i pojedinci iz sveta kulture i medija, koji su uglavnom kritikovali odluku Saveta, među njima i Hrvatsko novinarsko društvo koje je pozvalo Savet da povuče tu "apsurdnu odluku".

Posle tih upozorenja, Hrvatska radiotelevizija saopštila je da će ubuduće putem teleteksta titlovati filmove iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i nuditi to kao opciju gledaocima.
XS
SM
MD
LG