Dostupni linkovi

Netanjahu: Upotreba sile jedina garancija mira


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je upotreba sile "jedina garancija mira" i oblik odbrane koji Izrael može da upotrebi u trenutku kada u regionu ima sve više "krvavih incidenata".

"Poslednjih dana smo čuli komentare iranskog lidera o uništenju Izraela, videli smo masakr sirijske vojske nad njihovim narodom , i druge krvave incidente u našem regionu", rekao je Netanjahu pre početka nedeljnog sastanka njegovog kabineta.

Netanjahu je aludirao na izjave iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hameneija koji je u petak rekao da je Izrael "kancerozni tumor koji treba uništiti", i da će "zahvaljujući bogu" ta država i biti uništena.

Opozicija u Siriji je juče saopštila da je u noći između petka i subote sirijski režim bombardovao uporište pobune, grad Homs, i da je tada ubijeno više od 200 civila.
"U takvom regionu jedino što garantuje preživljavanje, bezbednost i mir, je sila", rekao je izraelski premijer.

On je dodao da Izrael treba da nastavi da razvija svoje vojne, ekonomske i društvene kapacitete, i da je to takođe garancija mira i jedino što Izreal ima, kako bi se odbranio u slučaju da mir bude narušen.

Netanjahu je to izjavio u trenutku kada izraelske vlasti pominju mogućnost napada na iranska nuklearna postrojenja. Izraelski ministar za strateške poslove Moše Jalon je prošle nedelje izjavio da meta napada mogu biti iranska nuklearna postrojenja, uključujući i ona ispod zemlje.

Izrael je u više navrata osudio Iran da je deo njegovog nuklearnog programa proizvodnja nuklearnog oružja, što je Teheran odlučno negirao.
XS
SM
MD
LG