Dostupni linkovi

Romni pobedio na republikanskim izborima u Nevadi


Mit Romni ubedljivi je pobednik trke za republikanskog predsedničkog kandidata u Nevadi, sa gotovo polovinom osvojenih glasova.

Žestoka borba za drugo mesto vodi se između Njuta Gingriča, koji ima prednost, i Rona Pola. Rik Santorum je na četvrtom mestu, daleko iza rivala.

Nevada je treća država koju je dobio Romni, posle Nju Hempšira i Floride, i peta u dosadašnjoj republikanskoj trci. Utorak donosi borbu u tri savezne države (Minesota, Misuri, Kolorado), sledeće subote glasa se u Mejnu, pre pauze od 18 dana.

Ključni dan u borbi za kandidata republikanaca, koji će se u novembru boriti sa Barakom Obamom, biće 6. mart, kada će Super Tuesday doneti izbore u čak 10 država širom SAD.

Po trenutnim rezultatima (obrađeno je 43 posto biračkih mesta, gotovo sva osim u Las Vegasu i okolini) Romni ima 43 posto glasova, Gingrič sledi sa 25, Pol ima 19, a Santorum 12 posto. Na osnovu anketa sa birališta treba očekivati da Romnijeva prednost poraste za nekoliko procenata, a da se znatno smanji razlika između Gingriča i Pola.

Nevada donosi 28 delegata, koji se dele proporcionalno, uz određena odstupanja.

Romni je u prethodnoj predsedničkoj trci još ubedljivije dobio Nevadu (51 posto), a ove godine je njegova prednost u odnosu na Rona Pola (koji je i tada bio kandidat) opala u većini okruga.
XS
SM
MD
LG