Dostupni linkovi

SAD za jačanje bezbednosne transatlantske saradnje


Sjedinjene Države žele da ojačaju transatlantsku saradnju u oblasti bezbednosti ali očekuju od Evrope da više uloži u odbranu, rekao je u subotu američki ministar odbrane Leon Paneta tokom Minhenske konferencije o bezbednosti.

"Svi treba da nastavimo da ulažemo u odbranu.. da bi se na najbolji način suprotstavili budućim izazovima", rekao je Paneta tokom okruglog stola na kome su učestvovali i američka državna sekretarka Hilari Klinton i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Hilari Klinton je istakla da će Evropa ostati glavni partner SAD uprkos preusmerenju američke vojne strategije ka oblasti Azije i Pacifika.

"Veze transatlantske zajednice nikad nisu bile tešnje", rekla je Klinton i podsetila na zajedničke akcije u Libiji 2011. protiv režima Muamera Gadafija.

Govoreći o budžetskoj krizi s kojom se suočavaju zemlje članice Alijanse Hilari Klinton je rekla da u sadašnjim finansijskim teškoćama saveznici treba da ojačaju saradnju i da je učine fleksibilnijom. Ona je pozvala Evrpljane da se ujedine i iskoriste šanse za razvoj koje se otvaraju u oblasti Azije i Pacifika.
XS
SM
MD
LG